Kosten hypotheekadvies

Wat een hypotheekadvies kost, is afhankelijk van de werkwijze van uw Erkend Hypotheekadviseur en de afspraken die u met hem maakt.

Er zijn verschillende manieren om uw Erkend Hypotheekadviseur voor uw hypotheek- of financieel advies te betalen:

 • Fixed fee
  Een vast bedrag voor het volledige hypotheekadvies.

 • Uurtarief
  U betaalt uw hypotheekadviseur voor elk uur dat hij aan uw hypotheekadvies en bemiddeling besteedt. Vraag altijd van te voren een (gespecificeerde) urenindicatie zodat u achteraf niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

 • Service-abonnement/nazorg-abonnement
  Nazorgdiensten zijn diensten die voor u verricht worden tijdens de looptijd van het voor u afgesloten product, bijvoorbeeld de advisering over een nieuw rentevoorstel van uw geldverstrekker als van uw hypotheek de rentevaste periode afloopt. Vraag na welke diensten u krijgt tegen welke prijs. Wat valt er wel onder het abonnement en wat niet? Uw Erkend Hypotheekadviseur zal u dit duidelijk uitleggen. Vraag goed door om misverstanden in de toekomst te voorkomen.

 • Combinatie
  Ook een combinatie van een uurtarief/fixed fee en een serviceabonnement is mogelijk.
Provisieverbod: uw wens centraal

Tot 1 januari 2013 werd uw hypotheekadviseur doorgaans betaald door de geldverstrekker waar u uw hypotheek afsloot. De geldverstrekker betaalde de adviseur een bepaald bedrag afhankelijk van de hoogte van uw hypotheek en de daarbij afgesloten verzekeringen; de zogenaamde provisie. Het is goed te beseffen dat hypotheekadvies dus nooit gratis is geweest. Maar om de betaling van de adviseur transparant te maken is het provisieverbod ingevoerd. Uw geldverstrekker mag de adviseur dus niet meer betalen.

Een positief effect van het zogenaamde provisieverbod is, naast een gegarandeerd onafhankelijk advies, dat u zelf in overleg met uw adviseur bepaalt wat en hoe u voor uw hypotheekadvies betaalt. Nadeel is dat een second opinion bij een andere adviseur u ook geld kost en de advieskosten niet altijd mee te financieren zijn in uw hypotheek.

 


Deze site maakt gebruik van cookies. Meer info?